Rugós szúnyogháló ablakra

szúnyogháló

Ez az a rugós szúnyogháló típus amivel gyorsan, könnyedén nagyon jó eredményt lehet elérni. Szinte minden befelé nyíló, négyzet alakú ablakara felszerelhető. A méretre készített szerkezet akár házilag is könnyen összeállítható, szerelése sem igényel különösebb felszereltséget.

Nem mondom, néhol kell némi praktikákat alkalmazni de tényleg szinte minden négyzetes formájú ablakra megoldható a rugós szúnyogháló felszerelése.

Fontos tudni, a szúnyogháló egy kb. 4,6 x 4,6 cm méretű házban van egy rugós tengelyre felcsévélve, innen lehet lehúzni, amikor meg nem kell akkor csak egyszerűen visszangedhető a szúnyogháló a tokba. Két oldalt egy-egy 3,2 x 2,6 cm méretű, kefés betéttel ellátott, alumínium lefutósín biztosítja a szúnyogháló pontos mozgását valamint a kefék a bogarak kizárását. A háló alján egy alumínium profil van, ezt nevezik akasztóprofilnak is. Ennek az alsó részén egy kampós kialakítás van, azzal lehet lehúzott állapotban rögzíteni a szúnyoghálót a levezető sínek alján lévő profilhoz, mely szintén kampós kialakítású profil. A két elemet egy egyszerű csuklómozdulattal lehet össze- illetve szétakasztani, tökéletes zárást biztosító megoldás. A szúnyogháló keretének minden eleme alumíniumból készült, felületét ráégetett szinterezés borítja, a sarokelemek műanyagból készülnek. A szúnyogháló minden eleme megfelel a kültéri használat elvárásainak, nem is rozsdásodik. A háló antracitszürke üvegszál alapanyagra kent műanyag bevonatos, UV stabil szúnyogháló. Szürke színe miatt a szúnyogháló tökéletesen illeszkedik az ablakra, szinte észrevehetetlen, tökéletesen átlátható.  Ajtó szúnyoghálók esetén például gyakran előfurd, hogy átgyalogolnak a szúnyoghálón, ellenfényben tényleg szinte észrevehetetlen.

Ilyen rugós szúnyoghálót elsősorban olyan ablakokra javaslunk, ahol szükséges a mozgathatóság, például porrongy rázáshoz gyakran kell nyitni az ablakot vagy esetleg virág van a külső párkányon és azt szereténk locsolni. Mindezek mellett rugós szúnyoghálót javaslunk felszerelni minden olyan ablakra, amelyik kívülről nem vagy csak nehezen közelíthető meg. Így például egy negyedik emeleti ablakra nem szerelünk fix keretes szúnyoghálót.

Fontos tudni, hogy a szúnyogháló a repülő bogarak, szúnyogok, … kizárására van. Nagyon kevés, nagyon ügyes rovar azonban mászással át tud jutni a mozgathatósághoz szükséges apró réseken. Mindettől függetlenül, ez az egyik legjobb megoldás az állatkák kizárására ugyanis ez nagyon ritkán fordul elő, szerintem az esetek kevesebb mint 0,1 százalékában. Éppen ezért a szúnyoghálót vezető sínbe kefés betétet szerelünk gyártáskor, így szinte minimálisra csökken a háló és a vezetősín közti rés, tehát itt jellemzően be sem tud mászni a szúnyog.

Érdemes figyelni arra, hogy az ablakon van-e úgynevezett vízvető és hogy az túllóg-e a nyílászáró tokjának a szintjén. Műanyag ablakok esetén ez nagyon ritkán fordul elő, inkább a fa nyílászáróknál tapasztalható ez a jelenség. Ekkor a szúnyogháló keretét úgymondd ki kell emelni, tehát a keret alá be kell építeni olyan vastagságú anyagot, amely kiemeli a szúnyoghálót a vízvetőn kívüli síkra. Bizonyos esetekben a vízvető mérete is csökkenthető, így akár kiemelő nélkül is felszerelhető a rugós szúnyogháló.

Erről a szúnyogháló megoldásról sok szeretettel írok de ehhez még idő kell, amiből pedig elég kevés van szabadon de hamarosan összeszedem a maradékot és megírom ezt is a szúnyoghálók érdekében….

Pár kép rugós szúnyoghálókról:

40 thoughts on “Rugós szúnyogháló ablakra

 1. András says:

  Kedves Krisztina,

  Elsőként a rugó ismételt felhúzásával próbálnám meg a problémát orvosolni, véleményem szerint az meg is oldja a hibát pillanatok alatt.

  Sok sikert,

  András

 2. Szabó Krisztina says:

  Tisztelt Uram!
  Nekünk már van rolós szúnyogháló az ablakunkon, nagyon elégedettek vagyunk vele. Sajnos az egyik szúnyoghálónk nem gördül vissza a tokjába. Szeretném megtudni,hogy ezt a problémát házilag is megoldhatjuk vagy szakembert kell ehez hívnunk.
  Előre is köszönöm segítségét.
  Szabó Krisztina

 3. András says:

  Kedves Attila,
  Vettem a hízvetős célzást, már korrigáltam az elírást;) Én a mozgatható típust preferálom, az is jól tud működni éveken át. A fix viszont tényleg nem tud elromlani.

  Üdv

  András

 4. Török Attila says:

  Kedves András,
  Köszönöm az infót. Hízvezető és vizvezető sincs 🙂
  A fal síkjától befelé kb. 6cm-re vannak beépítve,
  1,8m magasan vannak az ablakok(fürdő,gardrób).
  Lenne még kérdésem, h. van egy 140x140es kétszárnyú hálószoba-ablak is.A fix vagy a rugós megoldást javasolná ekkora méretre? kicsit tartok tőle, h. a 140cm széles hálót ha fel- és le mozgatjuk akkor nem lesz túl tartós…

 5. András says:

  Tisztelt Török Úr!

  A leírtak alapján mindkét szúnyogháló típus felszerelhetőnek tűnik, bár lehetnek olyan részletek, amelyeket nem említett. Például, hogy van-e vízvető az ablakon, megközelíthető-e az ablak egyszerűen (ez a fix keretes felszerelésénél fontos),….
  Amennyiben minden körülmény megfelelő, úgy mindkét szúnyogháló típus felszerelhető.

  Üdvözlettel

  András

 6. Török Attila says:

  Tisztelt Cím!
  Jüllich Glass gyártmányú műanyag nyílászárókra szeretnék szúnyoghálót. A helység ablak mérete 50*50cm,az ablak kerete 4cm széles. Van -e valami akadálya,hogy ezekre szereljek fix, illetve rugós szúnyoghálót?

 7. fehera says:

  Tisztelt Hölgyem,

  Valóban, a legegyszerűbb ha kívülre kerül felszerelésre a szúnyogháló illetve a redőny tökéletes rögzítése is így biztosítható. Mindettől függetlenül létezik az Ön által elképzelt szúnyogháló megoldás de ezt csupán a helyszín ismeretében áll módomban biztosan állítani.

  Üdvözlettel

  admin

 8. Gyurkovics Katalin says:

  Tisztelt Cím!

  Meglévő redőnyös ablakokra szeretnék szúnyoghálót készíttetni, fix, műanyag keretes változatban (az ablakok magasföldszintiek, létrával kívülről is elérhetőek). Eddig mindenhol azt az információt adták, hogy meglévő redőny esetén csak a redőnyön kívül lehet a szúnyoghálót felrögzíteni. Valóban így van? Laikusként nagyon furcsán hat, hogy nem a redőny lesz kívül. Szemre a redőny és a zárt ablak külső síkja között elegendő hely látszik a vékony keretes szúnyogháló részére és biztonságosabbnak érezném, ha a szoba felől közvetlenül lenne a háló.

  Köszönöm válaszukat,
  üdvözlettel: Gyurkovics Katalin

 9. fehera says:

  Tisztelt Uram,

  Véleményem szerint sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb Önnek, ha méretre szabott termékeket vásárol, amit otthon csak össze kell állítani és felszerelni. erre van lehetőség.

  Üdv

  admin

 10. Simai Attila says:

  Tisztelt Admin,

  lehet, hogy nagy fába vágom a fejszém, de szeretnék rugós szúnyoghálót készíteni az ablakaimra ( már meglévő redőnyökkel rendelkeznek, úgy tudom ez nem akadály.)A segítségét kérném, hogy milyen alkatrészeket kell pontosan vásárolnom,ill. ha tudna egy követendő technologiai útmutatást,leírást adni nagyon hálás lennék.
  tisztelettel
  Simai Attila

 11. greta says:

  Köszönöm, csatoltam egy fotót a fent megadott info@ email címre.
  Kefés betétek rendben vannak, a redőnytok alatti résznél azonban nincs a szúnyoghálónál talán „felső sín” – de mindenesetre záró rész -, ez jól látszik a fotón. Esetleg a levezető sínnek kéne hosszabbnak lennie?
  Nagyon köszönöm.

 12. fehera says:

  Üdvözlöm, látatlanban nagyon nehéz ezt megmondani. Biztos Ön abban, hogy az ablakon jönnek be a rovarok és nem máshol? A levezető sínekben a kefés betétek benne vannak?
  Amennyiben nem talál megoldást, kérem küldjön fényképet a szúnyoghálóról.

  Üdvözlettel

  admin

 13. greta says:

  Tisztelt Cím!

  Lakásunkban minden ablak rolós szúnyoghálóval van felszerelve, azonban különböző méretű rovarok jutnak be valahol – talán a redőny és a háló sínjei között ??? -, így a szúnyogháló gyakorlatilag hatástalan.
  Mi lehet az oka?

  Köszönöm a választ.

 14. Kovács Gábor says:

  Tisztelt Uram!
  120/150 cm-es ablakra szerelt rúgos szúnyoghálóra kérnék részletes árajánlatot, bontva az anyag és a szerelési díjra!
  Továbbá kérdésem lenne, hogy egy kétszárnyú 140/270-es osztás nélküli erkélyajtóra tudnak-e jó megoldást.
  Üdvözlettel:
  Kovács Gábor

 15. debreceni józsefné says:

  Árajánlatot szeretnék kérni: 4db 150×150-es ablakra kellene függőleges szúnyogháló, ill. 240×150-es franciaerkély ajtóra valamiféle megoldás. Mindenhol van már felszerelve redőny. Mennyi lenne összesen a felszereléssel együtt és milyen határidőre vállalnák?
  Köszönettel: Debreceniné

 16. Eszti says:

  Jo napot!

  Szeretnek arajanlatot kerni felulrol lehuzhato rugos szunyoghalora es annak beszerelesere. Ket ablakrol lenne szo, mindketo befele es bukora is nyilik:
  1. Keret kulso szelessege 90 cm, ablak belso szelessege 80.6 cm. Magassaga kulso 160.5, belso 152 cm
  2. EGy ketszarnyu ablak, de csak az egyik felere szeretnek szunyoghalot: 78 cm a kulso szelesseg es 69 cm a belso szelesseg, amit le szeretnek fedni. Magassaga ugyanannyi, mint a masik ablake.

  Elore is koszonom!

 17. fehera says:

  Tisztelt Uram!

  Igen, pontos gyártási méret megadása esetén elkészítjük Önnek a megfelelő méretű szúnyoghálót, amit egyszerűen haza tud szállítani, összerakni és felszerelni.

  admin

 18. Csonka Árpád says:

  Tisztelt Cím!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az ablakra szerelhető rugós szúnyogháló otthoni saját magam által történő szereléséhez be tudom-e szerezni az anyagokat, vagy csak viszonteladóknak van erre lehetősége.
  Köszönöm a választ.

 19. admin says:

  Tisztelt Dékány Úr!

  Igen, ilyen megoldás lehetséges, hamarosan bővítjük is ezzel a típussal a termékbemutatót.

  Általában helyhiányos esetekben (pld. rács mögé, ahova nem fér el a 4,5-es tok) alkalmazzuk.

  admin

 20. József says:

  150x150cm felületű ablakhoz függőleges mobil szúnyogháló rendszert szoktak telepíteni általában.
  Vízszintesen mozgatható szúnyogháló telepítése lehetséges-e? Illetve előnyei,hátrányai.

  Köszönöm.

  (*az ablak bukó-nyíló műanyag nyílászáró újtípusú rejtettütközős műanyagredőnnyel kombinálva.)(osztott ablak)

 21. admin says:

  Üdvözlöm, ezt a szélességet egyben vagy megosztva szeretné ellátni szúnyoghálóval. Abban az esetben, ha osztás megoldható, úgy egyszerű a helyzet.

  admin

 22. E. Kriszta says:

  Jó napot kívánok.
  Én az erkélyemre (ami nincs beépítve) szeretnék lehetőleg rolós szúnyoghálót. A plafontól a korlátig 155cm,és 283 széles (faltól falig).A járólaptól a korlátig pedig falat gondoltam. Ön szerint kivitelezhető,és ha igen mondana egy árajánlatot?
  Köszönöm

 23. Róbert says:

  Árajánlatot szeretnék kérni 120cm*120cm valamint 150cm*150cm ablakok szúnyog menetesítésére. Érdekel rugós és fix kivitel is. Meglévő műanyag redőnyökkel kellene kombinálni.
  Email címre kérném az ajánlatot.
  Köszönöm!

 24. admin says:

  Elforgatható ablakra sajnos nem lehetséges szúnyoghálót felszerelni. Amennyiben az ablakot átalakítatja egy oldalra nyithatóra, úgy a szúnyogháló felszerelésének nincs semmi akadálya.

  admin

 25. Andusia says:

  Kérdésem az lenne, hogy panel lakás középen vízszintesen elforgatható/nyíló ablakára van-e valamilyen szúnyoghálós megoldás? Legfőképp azért szeretnénk rá valamit, mert 11. emeleti lakásról van szó, és van egy cicánk, akit nagyon féltünk attól, hogy kiesik az ablakon. Viszont nem találtam sehol ilyen tipusú ablakra szúnyoghálós megoldást. Azért reménykedem, hogy mégis van valami. Tisztelettel várom válaszát.

 26. admin says:

  Szinte bármelyik megoldás kivitelezhető, 4 cm kiemelés alkalmazásával. Tehát a szúnyogháló kerete alá egy úgynevezett párnafa kiemelő keretet kell felszerelni.

 27. LoveLiv says:

  Középen felnyíló fa ablakkereteink vannak, amelyek mindegyikén alul található egy „vízvető”, amely az ablak zárt állapotában kb. 4 cm-re kilóg az ablakkeret síkjából. Melyik megoldás lehet nálunk kivitelezhető?

  A választ köszönöm, ha lehet, küldjék el az email címemre is.

 28. Móni says:

  Kérdésem, hogy a thumbs_redonyon-rugos-szunyoghalo.jpg képen látható megoldás esetében alul hogyan rögzítették a szúnyoghálót? Be kell alasztani valahogyan, vagy mágnes tartja lent? Köszönettel

 29. admin says:

  Kedves Magdi,

  Redőnyre is építhető szúnyogháló utólagosan, a honlapon több képet is találhat ilyen felszerelésről.
  Az árajánlatot emailben küldöm Önnek.

  Admin

 30. Magdi says:

  Nekem van 2db 70X160, 1db 140X160-as ablakom, amire szeretnék rugós szúnyoghálót szereltetni. Az ablakokon van redőny is. Azt szeretném tudni, hogy ebben a helyzetben is lehet rakni hálót? És ez kb. mennyibe kerülne?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 31. Péter Ádám says:

  Szép napot!

  132×158 cm-es kétszárnyú ablakra szeretnénk lehúzható szúnyoghálót. Mennyibe kerülne?

  Köszönöm.

  (választ emailben szeretném lehetőség szerint.)

 32. admin says:

  Függőleges mozgatású szúnyogháló esetén a javasolt maximális magasság kb 175 cm, ajtóra való oldalhúzós szúnyogháló esetén a javasolt maximális magasság 240 cm.

  szúnyogháló.info

 33. admin says:

  Kedves Péter!

  A rugós működtetésű szúnyogháló megoldható, a szúnyogháló tokja (amibe feltekeredéskor összegyűlik a háló) a bukó ablak síkja alá kerül és egészen a párkányig tart.

  Üdv.

  szh.info

 34. Péter says:

  Az ablakom felső 30 cm-e egy különálló, csak buktatható ablak. A teljes magasság kb. 180 cm. A bukóablakot nem lehet kinyitni (ott van egy polc) ezért csak a nyíló ablakra szeretnék mozgathatós szúnyoghálót. Megoldható ez, ha igen akkor hogyan.

  Segítségüket előre is köszönöm.

  csp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük