Rugós szúnyogháló ajtóra (szimpla)

rugós szúnyogháló
A legáltalánosabban használható és legkisebb helyigényű mobil rugós szúnyogháló ajtóra megoldás.

Szinte minden ajtóra felszerelhető. Ebben az esetben is figyelmmel kell lenni azonban pár dologra, például a kilincs és a vízvető. Amikor ezek belelógnak a szúnyogháló síkjába akkor is van megoldás, kiemelőkeret használata. Vannak akik fából, mások műanyag profilból dolgoznak de szerintünk a legszebb és legjobb megoldás az alumínium kiemelőkeret.

Nem mondom, néhol kell némi praktikákat alkalmazni de tényleg szinte minden négyzetes formájú ajtóra megoldható a rugós szúnyogháló felszerelése.

A szúnyogháló egy kb. 4,6 x 4,6 cm méretű, függőlegesen álló házban van egy rugós tengelyre felcsévélve, innen lehet oldalra kihúzni, amikor meg nem kell akkor csak egyszerűen visszangedhető a szúnyogháló a tokba. Alul és felül egy-egy 3,2 x 2,6 cm méretű, kefés betéttel ellátott, alumínium vezetősín biztosítja a szúnyogháló pontos mozgását valamint a kefék a bogarak kizárását. A háló mozgó részén egy alumínium profil van mágnescsíkkal, ez csatlakozik a keretszemközti oldalán lévő, szintén mágnescsíkkal ellátott fogadóprofilhoz. A két elemet egyszerűen összeérintjük és a két mágnes tökéletes zárást biztosító megoldás. A szúnyogháló keretének minden eleme alumíniumból készült, felületét ráégetett szinterezés borítja, a sarokelemek műanyagból készülnek. A szúnyogháló minden eleme megfelel a kültéri használat elvárásainak, nem is rozsdásodik. A háló antracitszürke üvegszál alapanyagra kent műanyag bevonatos, UV stabil szúnyogháló. Szürke színe miatt a szúnyogháló tökéletesen illeszkedik az ajtóóra, szinte észrevehetetlen, tökéletesen átlátható.  Régebben gyakran előfurdt, hogy átgyalogolnak a szúnyoghálón, ellenfényben tényleg szinte észrevehetetlen.

A szúnyogháló alsó megvezetését a 3,2 cm magas profil végzi, ez sajnos küszöbként is felfogható. Érdemes ezt az alsó vezetősínt néha kiporszívózni, ugyanis a lábbelik aljáról belehulló piszok, sár hamar eltömíti a szúnyogháló mozgásának útját és úgy nem is működik megfelelően.

Fontos tudni, hogy ebben az esetben is a szúnyogháló a repülő bogarak, szúnyogok, … kizárására van. Nagyon kevés, nagyon ügyes rovar azonban mászással át tud jutni a mozgathatósághoz szükséges apró réseken. Mindettől függetlenül, ez az egyik legjobb megoldás az állatkák kizárására ugyanis ez nagyon ritkán fordul elő, szerintem az esetek kevesebb mint 0,1 százalékában. Éppen ezért a szúnyoghálót vezető sínbe kefés betétet szerelünk gyártáskor, így szinte minimálisra csökken a háló és a vezetősín közti rés, tehát itt jellemzően be sem tud mászni a szúnyog.

Érdemes figyelni arra, hogy az ajtón van-e úgynevezett vízvető vagy kilincs kívül és hogy az túllóg-e a nyílászáró tokjának a szintjén. Műanyag ajtók esetén ez nagyon ritkán fordul elő, inkább a fa nyílászáróknál tapasztalható ez a jelenség. Ekkor a szúnyogháló keretét úgymondd ki kell emelni, tehát a keret alá be kell építeni olyan vastagságú anyagot, amely kiemeli a szúnyoghálót a vízvetőn kívüli síkra. Bizonyos esetekben a vízvető mérete is csökkenthető, így akár kiemelő nélkül is felszerelhető a rugós szúnyogháló.

Képek rugós szúnyoghálóinkról:

21 thoughts on “Rugós szúnyogháló ajtóra (szimpla)

 1. András says:

  Üdvözlöm, köszönöm kérdését.

  A ház alján lévő zárokupakot kell figyelemmel eltávolítani (3 db csavar rögzíti) majd a kupakot kihúzva kitakarítani a házat. Előfordulhat, hogy a rugóra kis ráhúzás szükséges a rugóerő növelése érdekében, ezért a megfelelő irányba pár fordulatot kell forgatni.

  Üdvözlettel

  András

 2. BB says:

  Nem húz vissza a szúnyoghálóm. A vezető sín most már tiszta, de valószínűleg a „ház” tele van szeméttel. (egyáltalán nem húz vissza, a háló teljes hosszában kint marad.)
  Le tudtam szerelni a keretet, de nem tudom, hogyan tovább. Sajnos nem figyeltem a legutóbb, amikor Önök végezték el ezt a „nagytakarítást”. Hogyan kell a rugóházat szétszedni?

 3. M. Zs. says:

  Tisztelt cég,

  körülbelül 1 méter széles, és 2 m magas bejárati ajtóra (ami körfolyosóra nyílik), mennyibe kerülne a rugós szúnyogháló (szereléssel)? Teljesen pontos méretet azért nem tudok, mert most lesz lecserélve az ajtó.
  Köszönettel,
  M. Zs.

 4. Admin says:

  Tisztelt Járai Úr!

  A cégünk által forgalmazott típusok tengelyéhez a szúnyogháló egy „nútba” befeszített, lapos befűzőszállal történik. Szúnyogháló alapanyagaink külföldről érkeznek, a hazai gyártású szúnyoghálóknál alkalmaznak kétoldalú ragasztószalagot, érdemes lenne talán azzal megpróbálni. A sérült háló cseréjét komplett háló és tengely cserével tudom javasolni.

  Üdvözlettel

  András

 5. Járai Csaba says:

  Tisztelt Cím.

  A teraszajtómon lévő szúnyogháló két oldalról középre huzható és mágneses rögzítéssel csukató.
  Az egyik oldalról a tokból elszabadult a rögzítés.
  Mielőtt leszerelném és szétszedném szerelési tanácsát szeretném kérni.
  Úgy látom, hogy a háló rögzítése valamilyen ragasztóval történt.
  Milyen ragasztóanyagot használhatok vagy hogyan lehet rögzíteni a tokban?
  A másik kérdésem.
  A hálóvezető sinben a háló több helyen megsérült, beszakadt.
  Hogyan javítható?
  Vagy újra kell cserélni?
  Várom javaslatait.
  Köszönettel: Járai Csaba

 6. fehera says:

  Kedves Mária,

  Önnek egy egyoldali rugós típust javaslok, ezt télre le sem kell szerelni, elegendő csupán a hálót a tokjába visszaengedni télire.

  Üdvözlettel

  admin

 7. Dénes Mária says:

  Kétszárnyú erkélyajtó egyik felére szeretnék szúnyoghálót.
  Nem használjuk rendszeresen. Naponta 2-3szor.
  Milyen fajtát ajánlana, amit télre könnyen levehetnénk?

  Üdv:Mária

 8. fehera says:

  Tisztelt Hölgyem,

  Ajtó esetén a szúnyogháló rögzítése, típustól függöen, kb. 4-8 db csavarral történik. A csavarok által okozott lyukak általában eltüntethetők, azonban inkább az jelentheti a problémát, hogy minden termék méretre készül és az esetleges későbbi felhasználásra csak méretegyezőség esetén van esély.

  üdv

  admin

 9. Tarsoly Tünde says:

  Jó napot kívánok!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy jelenleg albérletben lakom, így nem szeretnék semmilyen állandó és végleges dolgot csinálni a lakásban, és van-e olyan megoldás erkélyajtóra, ami nem igényelne túl sok fúrás-faragást?

 10. fehera says:

  Üdvözlöm,

  Igen, a szúnyoghálóban a háló cserélhető. Rugós kivitel esetén tengellyel együtt tudunk anyagot biztosítani.

  admin

 11. admin says:

  Amennyiben a redőny a teljes szélességbe egyben fedi le az ablakot úgy a szúnyogháló is csak egyben oldható meg, amennyiben a redőnyök meg vannak osztva úgy a szúnyogháló felszerelhető. Amennyiben pontosabb információkat szeretne, kérem küldjön fényképet.

  admin

 12. Ági says:

  Nekem fa nyílászáróim vannak, szeretném kérdezni hogy erre a tipikus 1 dupla+1simpla ablaknak a szimpla részére felszerelhető e a szúnyogháló? A redőny a falban, belső tokban helyezkedik el. Hogyan működik ez a szúnyogháló, illetve milyen anyagból készül?

  Köszönöm

 13. admin says:

  Javasolnám elsőként az alsó vezető sín tisztaságának ellenőrzését. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a cipők talpáról a sínbe hulló szennyeződés akadályozza a szúnyogháló könnyű mozgását. Lehetséges az is, hogy huzamos kihúzott állapotban a rugó erőssége legyengült, ekkor a rugó felhúzásával lehet az erősségén állítani.

  szúnyogháló.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük