Rugós szúnyogháló ajtóra (dupla)

A kétoldalui rugós szúnyoghálót abban az esetben javasoljuk, ha a kétszárnyú ajtón redőny van vagy mindkét szárnyán egyszerre szeretnének szúnyogmentesen szellőztetni, közlekedni.

A kétoldali rugós szúnyogháló is szinte minden ajtóra felszerelhető. Ez a megoldás az egyoldali rugós szúnyogháló megduplázott kivitele. Ebben az esetben az ajtó mindkét oldalán található „ház”-ba engedhető vissza a szúnyogháló.

Nem mondom, néhol kell némi praktikákat alkalmazni de tényleg szinte minden négyzetes formájú ajtóra megoldható a rugós szúnyogháló felszerelése.

A szúnyogháló az ajtó két oldalán lévő egyenként kb. 4,6 x 4,6 cm méretű, függőlegesen álló házban van egy rugós tengelyre felcsévélve, innen lehet oldalra kihúzni, amikor meg nem kell akkor csak egyszerűen visszangedhető a szúnyogháló a tokba. Alul és felül egy-egy 3,2 x 2,6 cm méretű, kefés betéttel ellátott, alumínium vezetősín biztosítja a szúnyogháló pontos mozgását valamint a kefék a bogarak kizárását. A háló mozgó részén egy alumínium profil van mágnescsíkkal, ez csatlakozik a másik tokból kihúzható, szintén mágnescsíkkal ellátott másik szúnyogháló fogadóprofiljához. A két elemet egyszerűen összeérintjük és a két mágnes tökéletes zárást biztosító megoldás. A kétoldali szúnyogháló ritkábban használt oldalát (jellemzően az ajtó nem kilincses felén) az alsó és felső vezetősínben egy-egy stifttel fixáljuk. Ezt a felét általában csak akkor engedjük vissza a tokba ha valami nagyobb tárgyat akarunk kivinni az ajtón. A szúnyogháló keretének minden eleme alumíniumból készült, felületét ráégetett szinterezés borítja, a sarokelemek műanyagból készülnek. A szúnyogháló minden eleme megfelel a kültéri használat elvárásainak, nem is rozsdásodik. A háló antracitszürke üvegszál alapanyagra kent műanyag bevonatos, UV stabil szúnyogháló. Szürke színe miatt a szúnyogháló tökéletesen illeszkedik az ajtóóra, szinte észrevehetetlen, tökéletesen átlátható.  Régebben gyakran előfurdt, hogy átgyalogolnak a szúnyoghálón, ellenfényben tényleg szinte észrevehetetlen.

A szúnyogháló alsó megvezetését a 3,2 cm magas profil végzi, ez sajnos küszöbként is felfogható. Érdemes ezt az alsó vezetősínt néha kiporszívózni, ugyanis a lábbelik aljáról belehulló piszok, sár hamar eltömíti a szúnyogháló mozgásának útját és úgy nem is működik megfelelően.

Fontos tudni, hogy ebben az esetben is a szúnyogháló a repülő bogarak, szúnyogok, … kizárására van. Nagyon kevés, nagyon ügyes rovar azonban mászással át tud jutni a mozgathatósághoz szükséges apró réseken. Mindettől függetlenül, ez az egyik legjobb megoldás az állatkák kizárására ugyanis ez nagyon ritkán fordul elő, szerintem az esetek kevesebb mint 0,1 százalékában. Éppen ezért a szúnyoghálót vezető sínbe kefés betétet szerelünk gyártáskor, így szinte minimálisra csökken a háló és a vezetősín közti rés, tehát itt jellemzően be sem tud mászni a szúnyog.

Érdemes figyelni arra, hogy az ajtón van-e úgynevezett vízvető vagy kilincs kívül és hogy az túllóg-e a nyílászáró tokjának a szintjén. Műanyag ajtók esetén ez nagyon ritkán fordul elő, inkább a fa nyílászáróknál tapasztalható ez a jelenség. Ekkor a szúnyogháló keretét úgymondd ki kell emelni, tehát a keret alá be kell építeni olyan vastagságú anyagot, amely kiemeli a szúnyoghálót a vízvetőn kívüli síkra. Bizonyos esetekben a vízvető mérete is csökkenthető, így akár kiemelő nélkül is felszerelhető a rugós szúnyogháló.

Képek rugós szúnyoghálóinkról:

2 thoughts on “Rugós szúnyogháló ajtóra (dupla)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük